Sivut

maanantai 19. marraskuuta 2012

Thaimaalainen Red Curry



Taisin jo Farangin arvostelun yhteydessä mainita, että RAKASTAN aasialaisia curryja. Suosikkini on ehkä makumaailmaltaan pehmeän mieto massaman curry, mutta hyvänä kakkosena tulee ehdottomasti tulinen thai red curry. Aiemmin olen raahannut Kaakkois-Aasian reissuilta kotiin käteviä red curry paste -pusseja, mutta tällä kertaa päätin tehdä myös tahnan itse - ja oli kyllä todellakin sen arvoista!

Lopputulos oli lähestulkoon yhtä tulinen kuin kerran Koh Taon saarella, jossa mieheni erehtyi tilaamaan sen kaikista tulisimman vaihtoehdon punaisesta currysta. Itse kastike ei edes ollut niin paha nakki, mutta sen oheen oli laitettu tarjolle kokonaisia pippureita. Rakas mieheni tietenkin kauhoi näitä suuhunsa lusikkakaupalla, kunnes todellisuus iski vasten kasvoja kuin elokuvan hidastetussa kohtauksessa. Seuraavat puoli tuntia menikin sitten hikoillessa silmät valuen ja suu tulessa. Sympaattisen ulkoilmaravintolan thaimaalaisomistaja-mies tuli tietenkin kääntämään vielä veistä haavassa ja nauroi tyytyväisenä: "Ota paita pois, jos on kuuma!". Kyllä se taisi mukavasti karaistaa miestä, hehheh.

Tarinan opetus: kannattaa olla varovainen niiden chilien ja pippureiden kanssa. Tarkista kaupassa chilin lajike ja sen vahvuusaste ja ota kokatessa huomioon, että chilin tulisuus tehostuu kastikkeen muhiessa pannulla pidemmän aikaa.

Thaimaalainen Red Curry

4 annosta

Kalakastikkeet, sitruunaruohot, kaffir limen lehdet ym kannattaa ostaa aasialaisesta marketista, jos mahdollista. Näin säästää pitkän pennin. Kaikkea näitä pitäisi kyllä löytyä myös hyvinvarustetuista ruokakaupoista.

300-400 g broileria suikaleina (koipea, fileetä tms)
öljyä paistamiseen
1 punainen paprika, pilkottuna
2 tomaattia, kuutioituna
2 kaffir-limen lehteä 
1/2 kanelitanko tai 1/4 tl kanelia
Tuoretta basilika ja korianteria koristeluun

RED CURRY-KASTIKE:

1 tölkki kookosmaitoa
2-3 rkl tuoretta sitruunaruohoa 
1 salottisipuli
1 peukalon kokoinen pala tuoretta inkivääriä tai galangalia raastettuna
5 kynttä valkosipulia
1-2 tuoretta punaista chiliä (älä poista siemenkiinnikkeitä, jos haluat ruoasta tulista)
2 rkl ketsuppia
2 rkl kalakastiketta 
1-2 rkl chilijauhetta 
0,5 tl jauhettua kuminaa
0,5 tl jauhettua korianteria
n. 1-2 rkl fariinisokeria
2 rkl limen mehua
(1 tl shrimp paste - katkaraputahnaa)


1. Valmista ensin red curry -kastike. Laita kaikki ainekset blenderiin ja sekoita.
2. Laita iso pannu kuumenemaan ja lisää öljy. Paista broilerisuikaleet pannulla ja lisää ja red curry -kastike blenderistä. Kastikkeen kiehahdettua pienennä levyn lämpöä.
3. Lisää joukkoon kaffir-limen lehdet sekä puolikas kanelitanko. Kastikkeen poristessa hiljalleen lehdet ja tanko antavat siihen makua.
4. Anna kastikkeen porista pannulla hiljalleen noin 30 minuuttia
5. Lisää joukkoon pilkottu paprika sekä tomaatit ja anna kypsentyä kastikkeen seassa noin 15 minuuttia, tai niin kauan, kunnes vihannekset ovat kypsiä.
6. Ota kastikkeesta pois kaffir-limen lehdet ja kanelitanko. Tarjoile red curry esimerkiksi jasmiiniriisin kanssa. Viimeistele annos tuoreilla basilikan ja korianterin lehdillä.

Curryterveisin,



2 kommenttia:

  1. Voin niin jakaa miehesi tuskan - ja tuskanhien ;-) Tämä resepti pitää testata, tähän aikaan vuodesta kaikki curryt ja padat ja muu lämmittävä ruoka alkaa kummasti kiehtoa.

    VastaaPoista
  2. tämä ohje ei oikein wörki...
    yleensä currytahna paistetaan öljyssä, sitten lisätään liha/kala/katkaravut ja kypsennetään hetki, sitten vasta kookosmaito.....limen mehulla sekä tuoreella korianterilla viimestellään.

    VastaaPoista