Sivut

maanantai 5. marraskuuta 2012

Ravintola-arvostelu: Farang

Tunnustan: olen todella laiska käymään ulkona syömässä. Mutta se ei ole minun vikani. Syyttäkää miestäni, joka osaa tehdä niin hemmetin hyvää ruokaa, että useamman kerran olen joutunut pettymään ravintoloiden antimiin. Onhan se nyt typerää maksaa useita kymppejä keskinkertaisesta ruoasta, kun kotona saisi parempaa ja halvemmalla ;)

Pikku hiljaa yritän kuitenkin vetää rakseja ruutuun ja käydä läpi kehuttuja helsinkiläisravintoloita. Omasta ravintolabingostani puuttuu vielä monia kokeilunarvoisia paikkoja, kuten Demo, Postres, Luomo ja Muru. Viime perjantaihin asti olin myös ilman sen kummempaa syytä onnistunut välttelemään ansiokkaasti  Tomi Björckin ruokaloita. Alkukesästä sain jo tosin maistaa palasen taivasta Taste of Helsinki -festareilla Farangin kojussa. Siellä Tomi ja kumppanit tarjosivat pahvilautasilta jumalaisen hyvää rapeaa ja karamellisoitua possua, johon oli ihan varmasti lorautettu jotakin huumaavaa ainetta. Sitä possua oli saatava uudestaan. Siispä olikin aika vihdoin tehdä pöytävaraus Farangiin...

(Pahoittelut huonolaatuisista kuvista tällä kertaa, oli mukana vain puhelimen kamera)


Päällimmäisiä tunnelmia Farangista


Olin jo etukäteen päättänyt vinguttaa Visaa urakalla ja tilata Farangin maistelumenun. Mieheni olisi halunut testata menu Chumphonia, mutta koska koko pöytäseurueelle oli valittava sama menu, päädyimme minun valintaani. Menu Chumphon kuulosti muuten hyvältä, mutta siitähän puuttui se yksi oleellinen ruokalaji: karamellisoitu possu. Otimme myös viinimenun puoliksi, koska olihan perjantai.

Olin etukäteen myös kuullut muutamia kommentteja ravintolasta ystäviltäni. Työkaveri varoitti järkyttävästä määrästä korianteria, jota maistelumenun annoksiin tungetaan. No, olihan sitä toki melkein jokaisessa ruokalajissa enemmän tai vähemmän, mutta itseäni tämä ei haitannut. Korianteri kuitenkin yleensä jakaa mielipiteet vahvasti, eli yrtin vihaajille maistelumenu voi olla tuskainen taival. Toinen varoitus tuli mieheni ystävältä: Farang on kuulemma akustiikaltaan erittäin meluisa paikka. Tämä taitaa päteä enemmän isompaan ruokasaliin kuin siihen pieneen, johon meidät istutettiin. Korianteri tai melu ei siis pilannut meidän iltaamme.

Alusta asti oli selvää, että ravintola on erittäin suosittu ja tarjoilijat kovin kiireisiä. Pöydät täyttyivät nopeasti klo 17 jälkeen ja näin jälkeenpäin ajateltuna olisi ehkä ollut kivempi mennä itse nauttimaan herkuista hieman myöhemmin. Nyt olimme ensimmäisten joukossa syömässä ja ruoat kannettiin pöytään ehkä hieman turhan vikkelään tahtiin. Olimme jo kuuden maissa valmiita ja pöytään oli sentään kannettu seitsemän ruokalajia. Kun huomautimme tästä aterian lopussa, tarjoilijamme totesi, että ruokalajien on tarkoituskin tulla osittan samanaikaisesti. Mutta kuten mieheni hienosti ilmaisi, ruoat tulivat liian hitaasti, jotta ne olisivat tulleet samanaikaisesti, mutta liian nopeasti, jotta ne olisivat olleet erillisiä ruokalajeja. Pilkunviilaamista ehkä, mutta olisimme siis toivoneet joko selkeää samanaikaisuutta, tai sitten reiluja taukoja annosten välillä.

Palvelu kuitenkin pelasi kiitettävästi. Jopa niin kiitettävästi, että saimme ensimmäisiksi viinilasillisiksi tupla-annokset. Tilasimme viinimenun siis puoliksi, mutta jostain syystä tarjoilija kaatoi molemmille täydet lasit valkkaria. Olimme jo ihan varmoja, että tarjoilija oli unohtanut tilauksemme laadun, mutta kun kysyimme asiaa, niin saimme vastaukseksi "talo tarjoaa". No mikäs siinä.

Maistelumenu pala palalta

Morning Glory

CHA PLU LEHTEÄ JA SAVUSTETTUA TAIMENTA
paahdettua pähkinää, taimenen mätiä

- Loistava aloitus illalliselle. Makujen harmonia on täydellinen. Suolaista ja makeaa, pehmeää ja rapeaa.

HAMACHI SASHIMI VIETNAMILAISITTAIN 
aasialaisia yrttejä, mustariisietikka dressing

- Jotain tästä annoksesta kertoo se, että se oli kalaa vihaavan mieheni suosikki. Jälleen kerran maut kohdillaan. Mustariisietikka-dressing on mieletöntä.

PEHMEÄKUORISTA TASKURAPUA 
vihreää mangoa, minttua, karamellisoitua pähkinää, vihreä ‘nahm jim’

- Ehkä menun heikoin lenkki, vaikka ei tässäkään mitään vikaa ole. Hieman jäähtynyt annos ja jotain jäi makumaailmastakin puuttumaan.

RAPEAA POSSUA, PALMUSOKERIKARAMELLIA 
haudutettua, rapeaksi paistettua possua, karamellia, riisiviinietikkaa

- Tämä on kerta kaikkiaan paras annos, mitä olen koskaan missään ravintolassa saanut. Enkä muuten ole ainoa, joka tätä possua on ylistänyt. Possunpotka on päältä loistavan rapeaa ja sisältä taivaallisen mureaa. Karamellikastike, chili ja korianteri kruunaa elämyksen. Menkää hyvät ihmiset syömään tämä annos.

THAI-ROTI LEIPÄÄ, MUSSAMAN CURRYA

- Maistuu siltä, miltä pitääkin. Olen suuri aasialaisten curryjen ystävä ja Farangissa osataan selkeästi homma. Curryn ja leivän kanssa nautittava kookoskerma on tässä annoksessa piste i:n päällä.

MORNING GLORY, RAPEAA ‘SUOLA&PIPPURI’ TOFUA 
vesikrassia, rapeakuoriseksi paistettua silken tofua

- Aluksi epäilytti, sillä en koe olevani mikään suuri tofun ystävä. Liemi on kuitenkin taivaallista ja taas hipoo makumaailma täydellisyyttä. Tofu ei kyllä ole rapeakuorinen, niin kuin on luvattu, mutta annan anteeksi.

VASIKANPOSKEA ‘SEREMBAN’
pitkään haudutettua vasikanposkea, aromaattinen chililiemi, minttu-itusalaattia

- Nämä liemi- ja lihahommat Farangissa osataan. Jälleen kerran täydellisen mureaa lihaa ja chililiemi on aromaattista niin kuin pitääkin. Kaikki palaset loksahtavat kohdalleen.

‘HOLA HOLA 6′ 
thai-tyyliin marinoituja hedelmiä, sokerihernettä, limeä, vanilja-kookoskermalientä, mandariini-mangosorbettia

- Suurena suklaanystävänä epäilin aluksi, voiko näin kevyen kuuloinen jälkiruoka olla hyvää. Ja taas pääsi Farang yllättämään iloisesti. Maut osuvat kohdilleen ja  vanilja-kookoskermaliemi on samaan aikaan kevyttä ja kermaista. Nam, mikä lopetus ihanalle illalle.


Summa summarum

Mussaman curry á la Farang

Koska olen reissannut paljon akselilla Thaimaa-Malesia-Singapore vertaan Farangin ruokia automaattisesti näiden maiden ruokien autenttisiin makuihin. Aasialaisen ruoan kanssa ei leikitä.

Täytyy sanoa, että odotin Farangilta paljon ja ravintola onnistui vielä jopa ylittämään kaikki odotukseni. Annan ruoasta täyden kympin. Parempaa aasialaista en ole saanut Suomessa. Vähän toki kirvelee ajatus, että Thaimaassa samanlaisen annoksen mussaman currya olisi saanut muutamalla eurolla, mutta Suomessa on Suomen hinnat. Pakko silti rokottaa hinta-laatusuhdetta yhdellä miinuksella lopullisessa arvioinnissa. Illan lopullinen lasku oli kahdelta hengeltä 157 euroa sisältäen viinit.  Ensi keväänä vedän toivottavasti taas rikollisen halpaa currya Bangkokissa.

Ruoka: *****
Miljöö: ****½
Palvelu: ****
Hinta-laatusuhde: *****-

Maanantaiterveisin,



P.S. Palautetta voi antaa kommenttikentässä tai laittaa postia osoitteeseen lohitartar(at)gmail.com

3 kommenttia:

  1. Kiva uusi blogi. Tervetuloa bloggaamaan! Farangin karkkipossu on käsittämättömän hyvää. Siksi viimeksi harmitti vietävästi, kun saimme ihan kuivaa possua. Onneksi kaikki muu oli sitten sitäkin parempaa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Nyt on niin kova alkuinnostus päällä, että tekisi mieli kirjoittaa joka päivä jotain ;) Mutta ehkä säästelen mehukkaita aiheitani vielä myöhemmälle.

    Voi ei, mikä kohtalo! Kuivaa Farangin possua, nyyh. Täytyypä tässä lähiaikoina kokeilla tehdä kyseistä herkkua itse kotona, kun oikea resepti kuulemma löytyy Kiehuu! - Uusi suomalainen keittiö -kirjasta. Pari kertaa ollaan jo kokeiltu muutamallakin eri reseptillä, mutta niillä ei olla päästy lähellekään totuutta.

    Täytyypä tutustua sinunkin blogiisi tarkemmin! :)

    VastaaPoista
  3. Myös nautimme Farang-maistelumenyyn 50-vuotispäiväni kunniaksi.Varaus oli klo 17.00 - 19.30 ja olimme varautuneet herkulliseen kiireettömään illalliseen viineineen. Kävi niin, että jälkkäri oli syöty klo 18.15 eli tahti oli ihan liian nopea.Ruoka oli tosin herkullista, ihania mielenkiinoitia makuja, mutta kokemus jäi negatiiviselle puolelle nopeuden takia. Annoinkin palautetta ravintolaan ja sain pitkähkön blaa blaa blaa -viestin, että miten aasiassa on tapana näin ruokailla ja että voisivat miettiä jotain hyvitystä, kun tulen seuraavan kerran. Eli täysin missasivat pointin, että en kalastele hyvitystä vaan olin aidosti pettynyt asiakas.

    VastaaPoista